Dette er et teksttungt innlegg om dyretestingsproblematikken (om det kan kalles det) etter at The Body Shop ble kjøpt opp av L'Oreal i 2006. Orker du ikke lese så mye lenger enn to linjer til så la denne bli en av dem:
Innkjøpsregelen til The Body Shop®: Vi kjøper ikke ingredienser som har blitt testet eller retestet på dyr for kosmetikkindustrien etter 31.desember 1990. Thebodyshop.no

Det har vært mange misforståelser etter at The Body Shop ble kjøpt opp av L'Oreal, og det er så trist. Har flere ganger både på jobb og på privaten blitt anklaget for å lyve når jeg har sagt at The Body Shop sine produkter og råvarer er helt dyrevennlige. Grunnen til anklagene har vært at de har hørt dette med L'Oreal og da automatisk drar konklusjonen om at TBS selvsagt også må teste på dyr. Mennesker er som de er, og få vil innrømme at de har tatt så feil i noe de trodde de hadde så rett i overfor en fremmed person. Så etter jeg har forklart dette for dem så er det ingen som sier unnskyld eller drar den selvironiske: Jeg trodde jeg hadde deg der, haha! De holder på sitt selv om de da er mye mindre sikre i sin sak og egentlig bare vil rett på smarttelefonen sin og google dette. Derfor får jeg heller sure miner, ekle kommentarer eller rett og slett blir ledd av.
The Body Shop og deres verdier er noe jeg bryr meg om så når dette skjer føler jeg meg rett og slett tråkket på. Jeg føler at de dømmer meg for at jeg går i uniformen, og selv om jeg vet at de er uvitende og dømmer TBS, meg og alle andre som går med logoen, feilaktig så gjør det litt vondt.

Nok følelsekliss fra meg nå, det jeg egentlig skulle med dette innlegget var å prøve og forklare The Body Shop sin innstilling til dyretesting for dere, før og etter de ble kjøpt opp av L'Oreal i 2006. Den er nemlig helt lik som den alltid har vært, før, etter, alltid. Jeg vil faktisk si at de jobber sterkere mot testing på dyr nå enn noen gang tidligere.
Som jeg skrev i et innlegg her så har de en underskriftskampanje gående i samarbeid med Crueltyfreeinternational.org hvor de skal bruke underskriftene til å prøve og få regjeringer i flere land til å forby dyretesting helt. Disse oppropene er ikke lenger ute i butikkene, men det ser ut som dere fremdeles kan skrive under her (om dere ikke allerede har gjort det såklart). I april samarbeidet TBS også med Noah hvorpå de hadde stands, brosjyrer og Noah-innmeldingskjema i butikkene. I disse brosjyrene hadde du Noahs 5 på topp fra ja- og nei-listene. Her sto The Body Shop på nummer en på ja-listen, mens L'Oreal sto som en eller to på nei-listen. Så tilbake til det jeg egentlig snakket om, etter å ha sporet av litt. Det blir sånn når man bryr seg om en sak. Disse brosjyrene viser iallefall at The Body Shop ikke har endret sine verdier. Selv om TBS er eid av L'Oreal så deler de altså ut brosjyrer som får L'Oreal i et ganske dårlig lys med tanke på dyretesting. Dette viser at de ikke føyer seg og ikke lyver for seg selv eller andre. Vi har fremdeles noen igjen av disse brosjyrene i Porsgrunn så det er bare og komme innom å spørre om en neste gang du er der selv om du sannsynligvis finner alt på nett. Tror dere hverken Crueltyfreeinternational.org eller Noah hadde samarbeidet med The Body Shop om det var den minste tvil om de testet eller ikke testet på dyr?
Etter første gang jeg fikk en anklage som beskrevet over så ble jeg selv usikker. Jeg var ny i jobben og hadde ikke rukket å sette meg ordentlig inn i alle verdiene så jeg spurte en kollega av meg hvordan dette lå an. Jeg fikk bekreftet at TBS var under L'Oreal, men forklart at TBS aldri hadde solgt seg om de ikke fikk holde på sine verdier og sine måter å styre bedriften på. Noen vil da si at selv om selve bedriften ikke tester på dyr så går noe av pengene til dem som gjør det. Her vet jeg dessverre ikke nok, men jeg vet at innblandingen fra L'Oreal også har vært positiv for The Body Shop på mange måter. L'Oreal er et veldig stort selskap og oppkjøpet i 2006 har gjort at TBS har tilgang på større laboratorier og flere midler til å kunne finne alternative metoder til dyretesting og naturlige erstattere for parabener, sulfater og silikoner. All kosmetikk hos The Body Shop er merket "Dermatologisk testet" som betyr at det er testet på hud. Dette kan også misforstås av noen, men det kan altså bety både dyre- og menneskehud, men også syntetisk hud. TBS tester på syntetisk hud, og for og ikke drukne dere (enda mer) i tekst så fant jeg heldigvis et bilde som viser hvordan dette fremstilles.

Tidlig i min arbeidstid hos The Body Shop så var det ei som spurte om jeg kunne vise henne et sted det sto svart på hvitt at TBS ikke tester hverken produkter eller råvarer på dyr, men det kunne jeg ikke den gangen fordi jeg ikke visste selv hvor det sto. Nå har jeg brosjyrer jeg kan dele ut og jeg kan referere til nettsiden deres hvor jeg har funnet dette:
Mot testing på dyr: Vi er i mot bruk av dyretesting for kosmetiske formål, og har inntatt en aktiv rolle i for å endre lovgivning, inspirere bransjen til å endre praksis og støtte forskning for å finne alternativer. Vi vil fortsette å lede an ved å vise de høyeste overvåkingsstandarder og kommunisere klart med kundene våre. Vi tester ikke kosmetiske produkter eller ingredienser på dyr, og vi bestiller heller ikke slik testing fra andre. Det har vi aldri gjort, og det kommer vi aldri gjøre. Vi ønsker å lede ved eksempel og vise at nyskapende produkter, kundenes trygghet og beskyttelse av dyr kan gå hånd i hånd.
Jeg kan til og med fortelle deg hvor mange av råvarene er fra om du bare gir meg tid til å finne fram en brosjyre. Blant annet er det marulaolje fra et selskap kalt Eudafano Womens Co.Operative av 5000 kvinner i Namibia i nesten all kosmetikk hos TBS (ikke i oljefri foundation osv). Videre nedover siden fant jeg dette som jeg tror trenger en forklaring for mange:
Animalske ingredienser
Vi vil sikre at alle våre produkter er egnet for vegetarianere, og vil bare bruke animalske ingredienser der innhøstingen av slike materialer ikke skader dyrene.
Eksempler på disse animalske ingrediensene er blant annet honning og bivoks. Det er ikke alle ingrediensene som folk skulle tro var animalske som faktisk er det. TBS bruker både Lanolin og Musk i sine produkter, men begge disse ingrediensene kan fremstilles i laboratorier. Det er altså syntetiske ingredienser som kan forveksles med animalske.
Jeg vet at ikke alle vil ta dette innlegget helt seriøst i og med at jeg jobber i The Body Shop, så les deg frem til det selv da vel. Ikke i kommentarer på blogginnlegg eller forum, les fakta fra troverdige kilder og sjekke gjerne deres kilder. Jeg bærer all min TBS- sminke med stolthet, ikke bare den nye Cruelty Free Summertrend sminken, fordi all kosmetikk fra TBS er Cruelty free.
Edit: Fant forresten ut at også Noah en underskriftskampanje gående her hvor de vil forby import av dyretestet kosmetikk. Skriv gjerne under der også!
0 comments:
Post a Comment